ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στα προβλήματα που φέρνει ο μαζικός τουρισμός, αφού βοηθάει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην διατήρηση των τοπικών οικοσυστημάτων, στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία, στη στήριξη αγροτικών περιοχών και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Μορφές εναλλακτικού τουρισμού για τις οποίες υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι:

 • Ο Ιαματικός τουρισμός, που συνδέεται με επισκέψεις σε τουριστικούς χώρους με στόχο την ξεκούραση και τη χαλάρωση (συνδυαζόμενη συχνά με υγιεινή διατροφή, περιποίηση του σώματος κλπ), αλλά και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών που προέρχονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (άγχος, νευρώσεις, σωματικές καταπονήσεις και κακώσεις).

 • Ο Αγροτουρισμός και Οινοτουρισμός που αναπτύσσεται, όπως υποδηλώνει το όνομα του σε αγροτικές, οινοπαραγωγικές περιοχές και σχετίζεται τα προϊόντα καθώς και με τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες μιας περιοχής.

 • Ο Θρησκευτικός τουρισμός που συνδέεται με την επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία, μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και μοναστήρια.

 • Ο Αθλητικός τουρισμός αναψυχής, που συνδέεται με όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή μπορεί να περιλαμβάνει ενεργή συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, όπως το γκολφ, τένις, θαλάσσια σπορ, ορειβασία, σκι, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κωπηλασία, ιππασία κλπ. ή απλώς παρακολούθηση αγώνων και τουρνουά.

 • Ο Θαλάσσιος τουρισμός που περιλαμβάνει ένα εύρος δραστηριοτήτων με επίκεντρο τη θάλασσα, αλλά με προτάσεις έξω από το συνηθισμένο μοντέλο «ήλιος & θάλασσα».

 • Ο Πολιτιστικός τουρισμός που αποτελεί ιδανική μορφή τουρισμού για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μνημεία και να μάθουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό που τα δημιούργησαν.

 • Ο Συνεδριακός τουρισμός που είναι συνδεδεμένος με την οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις. Είναι κλάδος που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελώντας πλέον ένα σημαντικό τμήμα της τουριστικής αγοράς σε διεθνές επίπεδο.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στοχεύει στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης, της διεύρυνσης και ισχυροποίησης του τουριστικού της προϊόντος και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Επίσης επιδιώκει την προσέλκυση νέων, στοχευμένων ομάδων τουριστών με κατά το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική άνεση (επισκέπτες με υψηλά εισοδήματα και υψηλές απαιτήσεις), την αύξηση του μέσου ποσοστού εσόδων ανά επισκέπτη και το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Με δράσεις προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσβλέπει στη ενίσχυση της ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας της και την προώθηση της τομέων στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες Αθλητικού Τουρισμού πραγματοποιούνται σε:

 • Θάλασσα και περιλαμβάνουν καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα. Πολλές από τις δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις όπως κρουαζιέρες ή ταξίδια με ναυλωμένα σκάφη αναψυχής
 • Λίμνες και ποτάμια και περιλαμβάνουν canoe kayak, rafting
 • Ορεινές και ημιορεινές περιοχές και περιλαμβάνουν ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών και δασών
 • Πεδινές περιοχές και περιλαμβάνουν ιππασία, ποδηλασία, σκοποβολή.

Στον τουρισμό υπαίθρου περιλαμβάνονται:

 • Ο φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές με σκοπό οι επισκέπτες να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση.
 • Ο τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης που περιλαμβάνει παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια.
 • Ο περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και ο γενικός περιηγητικός τουρισμός, όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συχνά συνδέεται με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες, ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές.

Κατηγορίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού με εξαιρετικές προοπτικές τα τελευταία χρόνια είναι τα Ψυχαγωγικά και Θεματικά πάρκα